Filmin Diğer İsimleri Fight Music, Fight Song Şeklindedir.Bu Film Şarkı Dalında En İyi Müzik Oscar Ödülünü Almıştır. Yaşadığımız yer önemli değil. Kim olduğumuzun da önemi yok. Hepimizi kuşatan sınırlar var. Kimisi gerçek, kimisi sanal… Bazılarımız bu sınırların içinde gönüllü olarak yaşarız. Bir kısmımız ise sınırlarla çevrili yaşamak zorunda kalır. Ancak bazı insanlar vardır ki, sınırları parçalayıp yok etme ihtiyacı duyar. O sınırların ne kadar korkutucu veya bilinmez olmasının önemi yoktur onlar için…
Detroit, 1995. Motown. Büyük D. Cinayetler Kenti. Çökmüş bir imparatorluk. Bir zamanlar hızla gelişen bu kentteki fırsatlarla dolu iyiniyet ortamının adeta buharlaşıp yok olmasıyla birlikte zengin çevreler de gerileye gerileye yolun sonuna geldi. Detroit’in gelecek vaat eden endüstriyel ihtişamı, Amerikan tarihinin en kötü ayaklanmalarından birisinin ardından gelen ekonomik ve ırksal kutuplaşma ortamında bozuma uğrayarak çöktü. Kentin tam ortasından geçen ve 8 Mile Road adı verilen cadde ise o tarihten itibaren, siyahlarla beyazları, kentsel merkez ile varoşları birbirinden ayıran çizgi işlevini gördü. Ancak Detroit’in görünen yüzünün altında fokur fokur kaynayan birşeyler de vardır. Baskılarla yoğurulmuş yaratıcılığın uzun tarihidir bu. Yüzeye çıkması ise çoğu zaman müzik ile gerçekleşir. 60′lı yılların popüler müzik tarihine egemen olan Motown soundunun Aretha Franklin gibi bir gospel yıldızını ortaya çıkardığı görüldü. Mitch Ryder, Bob Seger and MC5 gibi rock yıldızları da Detroit soundunun bir parçası oldular. Detroit kentinin müziğinin kaynağı daima mavi yakalılardan geldi ve yaşamın gerçeklerinin filtre edilmemiş otantik ifadesi biçiminde gerçekleşti.
Detroit kaynaklı hip hop müziği de bu olgudan nasibini aldı. Detroit’in yoksul kitlelerin yaşadığı derinliklerinde ‘hayatta kalabilme’ anahtar sözcüktür. Birçok insan için ise yaşam coşkusunu sürdürebilmenin hayat kurtarıcısı hip hop müziğidir. Bir sanat formatı olarak doğaçlama, hızlı tempolu, güncel ve sezgiseldir. Keskin gözlem gücünün yanısıra dil ve nüans becerisi gerektirir. Jimmy Smith Jr (Eminem) gibi gençler için hip hop’un anlamı, kendi kimliği ile boşluk arasında duran tek şey olmasıdır. Özlemini çektikleri aile hayatını bulamayan Jimmy ve arkadaşları, kendi ailelerini kendileri yaratmışlardır. Jimmy’nin Üçte Bir adını verdiği çetesinde cool ve karizmatik bir genç olan Future (Mekhi Phifer); iyiniyetli bir hayalci olan Sol (Omar Benson Miller); gözüpek bir aktivist olan DJ Iz (De’Angela Wilson); ağırkanlı ama kararlı bir genç olan Cheddar Bob (Evan Jones) vardır.
Hepsi de büyük işi çok yakında yapacakları umuduyla yaşarlar. Bir yandan hiçbir gelecek vaat etmeyen işlerinde ömür tüketirken bir yandan da adeta mayın tarlasına benzeyen girdaplı kişisel ilişkilerinde yön bulmaya çalışırlar. Jimmy’nin kısa ve net biçimde vurguladığı gibi, Bu gidişe elbet bir son verip sıcak ev ortamında anneleriyle oturabileceklerdir. Gece olunca da Detroit’in hip hop kulüplerinde düşlerini doyurmaya çalışırlar. Bu kulüpler kentin en iyi rapper’larının coşkulu argo yüklü kafiyeli şarkılar aracılığıyla adeta birbirleriyle savaştığı mekanlardır. Ancak rakipleriyle mücadeleyi kendilerine özgü saygı kalıpları içinde sürdürürler. Üçte Bir Çetesinin hiç de şiirsel olmayan dünyasında kafiye, sözcüklerin incitici ve kalp kırıcı anlamlar taşıdığı bir silah işlevini görür. Ve zafer her zaman daha zeki olanındır. İyi Seyirler.Yorumlarınızı Bekliyoruz.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder
yorumlarınız için teşekkürler